Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Οι δράσεις της Γ’ τάξης, «εκτός των τειχών»


1     Βόλτα στη γειτονιά του σχολείου
Μια λαμπερή μέρα του Νοέμβρη του 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες Γ’ τάξη πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη γειτονιά του σχολείου μας προκειμένου να παρατηρήσουν τις αλλαγές στη φύση της πόλης το φθινόπωρο, αλλά και να μάθουν βιωματικά να κυκλοφορούν στην πόλη ως πεζοί. Στη βόλτα μας αυτή μας ένας φιλόξενος γείτονας του σχολείου μας, ο κ. Τάσος, μας υποδέχτηκε στον υπέροχο κήπο του και μας μίλησε για τα καλλωπιστικά φυτά, τα οπωροφόρα δέντρα του και την όμορφη λιμνούλα με τα χρυσόψαρα.


1
       Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, η τάξη μας υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής (α’ φάση), όπου και μέσα από  ερωταποκρίσεις , συζήτηση και πολλά  παιχνίδια θυμηθήκαμε τους κανόνες κυκλοφορίας, ως πεζοί, και μάθαμε καινούρια πράγματα με ενεργητικό και απόλυτα βιωματικό τρόπο. Του χρόνου θα οδηγήσουμε κιόλας, αυτοκινητάκια και ποδήλατα…


1      Στην Αχάια Κλάους
Στις  27 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε την Αχάια Κλάους, την πολυβραβευμένη τοπική οινοποιεία. Στο Μουσείο, που φιλοξενείται στο χώρο, μάθαμε την ιστορία του κρασιού και της ξακουστής πατρινής Μαυροδάφνης, περιεργαστήκαμε τα εργαλεία του τρύγου και ης οινοποίησης, παίξαμε και απολαύσαμε τη μοναδική θέα της πόλης μας και του Πατραϊκού. Η γύρω φύση με τους στοιχισμένους αμπελώνες και την ποικιλία σε δέντρα, θάμνους και λουλούδια μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε από κοντά είδη της ελληνικής χλωρίδας και μας έφερε πιο κοντά στην άνοιξη που περιμένουμε με λαχτάρα.



1      Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Στις  19 Μαρτίου ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου μας που στεγάζεται στο Παλιό Νοσοκομείο. Εκεί, είδαμε αντικείμενα, έπιπλα, σκεύη και εργαλεία των προπαππούδων μας και μπήκαμε με τα μάτια της φαντασίας μας στην καθημερινή τους ζωή. Είδαμε τα εργαλεία του γεωργού, του κτηνοτρόφου και του αμπελουργού και μάθαμε για τη χρήση  του αργαλειού και των άλλων εργαλείων της υφαντικής. Στο τμήμα εργαστηρίων του Μουσείου γνωρίσαμε το Κηροπλαστείο, το Υποδηματοποιείο, το Πιλοποιείο και το Τυπογραφείο.
Αφού παίξαμε στο αίθριο του Μουσείου απολαύσαμε τη θέα της πόλης μας από το πάνω μέρος των σκαλιών της Αγίου Νικολάου και νιώσαμε πως θα πετάξουμε…


1      Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα (16.4.19) υλοποιήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στο Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Πατρών. Με συζήτηση, παρουσίαση από το εξειδικευμένο προσωπικό, διαδραστικά παιχνίδια και ομαδική εργασία μάθαμε για τη λειτουργία  του διαδικτύου, το μέτρο στη χρήση του και τους κινδύνους που κρύβει. 

1     Στο Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Στις 21 Μαΐου 2019 επισκεφτήκαμε το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου και μέσα από την πλούσια συλλογή του γνωρίσαμε την πλούσια πανίδα του τόπου μας, σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα, περισσότερο ή λιγότερο σπάνια και πλουτίσαμε τις γνώσεις μας.